IoPT staat voor Identity oriented Psychotrauma Therapy. Het is de opstellingsmethode van Franz Ruppert, waarbij je je verlangen opstelt in de vorm van een zin. Op deze zin wordt vervolgens geresoneerd in het veld (zoals ook gebeurt bij familieopstellingen).

Ik heb deze methode geleerd van Ien vd Pol bij mijn opleiding tot integraal traumacoach aan de Alba Academie.

Deze opstellingsmethode wordt gebruikt om je innerlijke delen te ontwikkelen. We hebben allemaal verschillende kanten in onszelf die op verschillende tijden in ons leven zijn ontstaan. Sommigen zijn al heel oud en komen zelfs mee uit het familiesysteem, anderen zijn bij bepaalde gebeurtenissen in je leven ontstaan. Ze dragen als het ware ons script: onze ‘harde schijf’ van waaruit wij de wereld bekijken en in die wereld de dingen scheppen en naar ons toe trekken.

Zo kun je begrijpen dat dingen zich in je leven herhalen.

Wanneer je patronen hebt, waar je ‘last’ van hebt of hinder van ondervind en wat je met je bewuste wil wilt veranderen, dan is deze opstellingsmethode daar heel geschikt voor.

We tunen in op dat wat op celniveau in jou leeft en opgeslagen zit. De innerlijke delen zijn een soort sub persoonlijkheden van jezelf. Sommige zijn heel jong en dragen ervaringen met zich mee vanuit de tijd in de baarmoeder of in je prille leven op aarde. Hier kun je vaak met je bewuste herinneringen niet bijkomen. Echter je lichaam onthoud alles.

Door te resoneren op een woord (uit jouw zin van je verlangen), komt de lading die in die context, bij die zin, bij jouw verlangen hoort, naar voren. Het veld geeft als het ware antwoord.

Zo kun je dus delen in jezelf die ervaringen dragen die vroeger pijnlijk zijn geweest, in het hier en nu terug ontmoeten vanuit de volwassen ik die je nu bent. Sommige van die delen bevinden zich in je dagelijkse leven op de achtergrond. Ze laten van zich horen middels pijntjes, verslavingsgedrag, controle dwang en dat soort dingen, waar je moeilijk grip op hebt. Om te overleven en door te gaan met je leven, heb je ze als het ware even weg moeten stoppen. Ze staan letterlijk in de schaduw en je ‘mist’ iets van jezelf. Want deze delen dragen ook iets moois van jou. Een kwaliteit, een stukje levensvreugde, een beetje geluk. En dat is vaak datgene waar we naar opzoek zijn.

Ik vind het een prachtige methode. En ook veilig om heftige ervaringen uit het verleden ’terug te aanschouwen’. Het toont je altijd waar je aan toe bent, omdat de energie afgestemd is op jou op dat moment. En je gaat er zelf het contact mee aan en precies op hoe je dat doet, wordt terug gereageerd. En dat maakt het natuurlijk. Je groeit zelf, door je houding als volwassen persoon ‘bij te schaven’ en je innerlijke delen voelen zich stap voor stap gezien en gehoord. Oude emoties kunnen zich laten zien en er komt werkelijk begrip voor. In de eerste plaats van jouzelf en daarnaast ook vanuit de begeleider en als er meerdere mensen meedoen met de opstelling, ook van de groep. Dat maakt het extra helend.

Ik ken weinig andere doeltreffende methodes om werkelijk een trauma te helen, waarbij je eer doet aan die delen die zolang deze ervaringen hebben gedragen. Ze ontwikkelen zich werkelijk met jou mee en jij voelt je steeds meer heel en compleet. Oude overtuigingen en overlevingsstrategiën verdwijnen als ze niet meer nodig zijn. Ze stappen letterlijk op.

Het kan wel zijn dat je na zo’n opstelling je wat warrig voelt. Omdat je innerlijke delen als het ware opnieuw hun plek zoeken in jouw systeem. Er vinden letterlijk verschuivingen plaats en delen zijn met elkaar terug in contact gebracht, waardoor je je soms wat wiebelig kan voelen, omdat er een nieuw evenwicht gemaakt wordt. De delen gaan in jou bezig met elkaar. Er kunnen naderhand nog emoties naar boven komen, er kunnen ineens inzichten komen, je kan meer gaan dromen. Dus neem ook de tijd hiervoor. Dat hoort erbij. En geef je lichaam rust, goede voeding en voldoende water. Je lichaam heeft hard gewerkt na zo’n sessie.

Ben je geïnteresseerd in zo’n IopT opstelling?

Je kan vrijblijvend kennis maken met mij en wanneer je een klik voelt kunnen we een sessie afspreken en doen.

Ik werk graag efficiënt en doeltreffend met hoge kwaliteit en daarom kies ik voor 1 op 1 werken en resoneer ik voor jou ipv dat verschillende representanten dat doen.

Ik werk online.

Via het kopje ‘Contact’, kun je mij mailen of Whats app’en voor een belafspraak en kennis te maken en als het goed voelt een afspraak voor een sessie te plannen.

Kosten: zie ‘Tarieven’