Over Mij

Mijn naam is Sanne Swaanen. Ik ben 37 jaar. Geboren en getogen in de Brabantse Kempen. Ik woon nu met mijn zoon Julian (13 jaar) en ons hondje Lucky (3 jaar) in Steensel, een fijn, klein dorp, omgeven door groen en toch dichtbij de stad Eindhoven. 

Hoe kom ik bij familieopstellingen?

Sinds voorjaar 2021 houd ik me professioneel bezig met familieopstellingen. Ik heb mijn opleiding gevolgd bij Ynnergy te Vught. Daarnaast heb ik ervaring met tafelopstellingen vanaf 2018. En voordat ik iets wist van de term opstellingen deed ik al opstellingen met voorwerpjes wanneer er een probleem was waarvan ik wilde weten hoe het zat. Dus het zit er ergens al in bij mij van kleins af aan. 

Wat ging er aan familieopstellingen vooraf en wat neem ik daaruit mee hiernaartoe? 

Ik heb mij vanaf mijn twintigste geschoold in gezond leven; bd-landbouw, natuurgeneeskunde, kruidengeneeskunde, permacultuur en allerhande energetisch-gebeuren workshops en cursussen alsook ritmische en bindweefselmassage. 

Ook heb ik veel gedaan met sjamanisme, mediumschap en channelen.

Ik vond in al bovenstaande dingen nog niet de vorm waarin ik paste en wat ik in de wereld wilde zetten. Wat ik daar allemaal leerde hielp mij wel om mij staande te houden in deze maatschappij.

Ik ben de opleiding NLP gaan doen in 2015, wat mij heel veel heeft gebracht. Ik ben daar 5 jaar lang ingedoken. Ik heb de practitioner en master diploma. 

Tussendoor volgde ik nog de opleiding Energetisch Kindercoach en Luisterkind werker.

Ook bij deze vormen vond ik nog niet hetgeen wat ik echt wilde doen in de praktijk.

Ik maakte zelf een paar familieopstellingen mee en voelde wat het effect ervan kan zijn, mits ze goed begeleid worden, afgestemd op de persoon. 

In 2020 hoorde ik, toen ik bij de bomen in de Ardennen was: “Sanne, ga zelf familieopstellingen doen.” Daar heb ik naar geluisterd.

En inderdaad, met familieopstellingen kwam ik wel waar ik wilde zijn. Het bracht mij de diepgang die ik zocht in een concrete aanpak, die direct naar de kern van het probleem gaat en dat op een manier waarbij ik live met anderen kan werken en transformatie teweeg breng in kort tijdsbestek.

In januari 2023 heb ik de opleiding tot Integraal traumacoach afgerond bij de Alba Academie. Een mooie aanvulling op mijn opstellingenwerk, doordat ik er nu ook een stukje rouwverwerking bij kan aanbieden en extra tools geleerd heb om heftige gebeurtenissen te helen en een plek te geven. Middels oefeningen, creatief werken en super treffend: met IopT opstellingen. Daarmee kan je echt contact maken met die delen in je die jouw pijn dragen en ook met die delen die jou de weg weer kunnen wijzen. 

Wat ik in mijn opstellingen werk en werken met mensen meeneem vanuit mijn eerdere opleidingen, trainingen en workshops is het volgende: 

 • Een holistische kijk op het leven en de mens als geheel. Ik heb veel meegekregen vanuit de alternatieve geneeswijze hoek. Hoewel ik vanuit mijn jeugd vooral opgevoed ben geweest met al het reguliere.

 • Oorzakelijk denken en dat alles met elkaar in verbinding staat. Van gezondheidskwaaltjes tot chakra’s, tot thema’s in iemands leven tot het systeem van herkomst. En dat je op verschillende lagen daarin iets teweeg kunt brengen. Denk aan fysiek, emotioneel, energetisch, mentaal en ook spiritueel.
 • Ik heb leren werken met spirits en energieën dus ik ben erin getraind om helder waar te nemen (vanuit sjamanisme en mediumschap).
 • Bij P. Kribbe heb ik meerdere workshops gevolgd in channelen. (=een kanaal tussen twee werkelijkheden zijn en boodschappen ontvangen).
 • Ik heb gespreksvoering met ouders, jongeren en kinderen geleerd bij de opleiding tot kindercoach.
 • Ik heb op harts- en zielsniveau helder leren afstemmen op afstand en veel daarin geoefend met de opleiding tot Luisterkindwerker.
 • Met NLP heb ik geleerd hoe ons systeem werkt. Wat we aan input binnenkrijgen en hoe we dat innerlijk verwerken en wat daarin allemaal mogelijk is aan interventies. Ieder mens werkt net iets anders, heeft een ander wereldbeeld en andere voorkeuren wat hem/haar uniek maakt.
 • Ik kan door diverse trainingen Zelfmeesterschap werken met de drievoudige vlam, het violette vuur en energie door me heen laten stromen. Ook ken ik de kracht van taal, het gesproken woord. Wat ik een zeer belangrijke factor vind in het werken met (kwetsbare) mensen. 
 • Wat nog goed is dat ik benoem is dat ik weleens help bij geboorte en dood. Energetisch help ik dan op afstand. Ik heb ook verschillende overledenen naar het licht gebracht wanneer ze al veel te lang op aarde bleven ronddolen. Mocht er tijdens een opstelling zo iemand bij zitten, dan vraag ik toestemming om diegene naar het licht te begeleiden. (Dit deed ik van nature en ik heb me daarin geschoold middels mediumschap en een training ‘sterven een reis vol kansen’).
 • Door mijn eigen BDE op jonge leeftijd en mediumschap cursus kan ik  stervenden of pas gestorvenen op weg helpen. Alsook een aantal mensen in coma heb ik geholpen met het maken van hun keuze. 
 • Ik heb het meeste geleerd denk ik door innerlijk te schouwen en te mediteren en te voelen wat er te voelen valt bij mezelf. En daarin ook te kijken naar wat is er en wat mag het ook zijn? De weg zelf gaan. ‘Practice what you preach’-principe. 

Waarvoor kun je bij mij terecht?

Je kunt bij mij met elke vraag terecht. Niks is mij vreemd/raar/gek.

Het is voor iedereen toegankelijk. Jij voelt zelf of je bij mij bij de juiste persoon bent voor jouw opstelling. Ik voel samen met jou wat er nu leeft, ook onder de vraag waar je mee komt. We zoeken samen naar het ‘ding’ waar jij op dat moment inzicht/heling in wil. Dus ook als je denkt er is ‘iets’ en ik weet niet wat/hoe het te verwoorden, is dat helemaal oké. Daar komen we dan samen uit. De opstelling begeleid ik. En wat ik waarneem deel ik met jou. En jij bent er altijd bij. Dus het is afgestemd op wat je aankan op dat moment. We benoemen wat we zien en voelen en waar ik voel dat jij een stap kan maken, zal ik je daarin ook uitnodigen die stap te maken. Hier ligt de kracht van mijn opstellingenwerk, omdat ik diep mee kan voelen met jou, wat er is, wat je tegenhield om die stap te maken of je kan aanreiken wat je nodig hebt, om die stap te maken. Ik voel dus de verschillende lagen in de energie en ook waar jij op dat moment staat en wat kan en mag voor jou op dat moment. Dat vind ik heel belangrijk. Het is jouw opstelling en jij bepaalt. Ik daag je wel uit tot waar het kan en mag. Hierdoor kunnen dingen in jouw leven echt anders worden.

Iedere opsteller heeft zijn eigen kwaliteiten en stemt op verschillende dieptes af. Ik denk dat ik met heel veel vraagstukken uit de voeten kan en ook heling in de opstellingen kan aanbieden, omdat ik zelf de nodige dieptes heb gezien in mijn eigen leven.

Ik ben dus zogezegd een ‘wounded healer’. Ik wilde pas echt met anderen gaan werken als ik mijn eigen dingen onder ogen had gezien en voor een groot deel had opgelost of ermee kon leven.

Iets meer daarover:

Ik ben een mens en ik blijf zelf ook in ontwikkeling. Toch voel ik mij na het lopen van mijn pad al best wel bekwaam en bewust, zeker op het vlak van opstellingen werk. Ik besteed veel tijd aan innerlijk werk in mijn leven en heb nogal wat stilte retraites en weekenden met mijzelf doorgebracht. Ook vele trainingen in Zelfmeesterschap hebben mij gevormd tot wie ik nu ben. Ik deed dat alles om mijn eigen ‘gedoe’ te begrijpen en het leven te kunnen leven. Want ik weet wat het inhoudt als bepaalde gebeurtenissen niet goed verwerkt konden worden op de leeftijd waarin je ze meemaakte. En de impact daarvan. Ik ken trauma van binnenuit. Innerlijk werk doen is mijn grootste hobby. 

Met dit werk doen van opstellingen, wil ik ook vieren met jou, wat ik in huis heb. Ik heb er ruim 16 jaar lang tijd ingestopt om hier te komen. In 2004 stortte ik in met een heftige burn out en toen werd alles anders. Ik kreeg een levenstableau te zien in 1 week tijd. Ik was zo moe. En wist niet meer hoe verder. Toch koos ik ervoor te blijven leven. ‘Ze’ (de spirits) vertelde me: “als je echt niet meer wilt, dan regelen we een ongeluk en mag je gaan. Jouw keuze.” Ik koos ervoor te blijven, wat er ook zou gebeuren. Ik blijf. En Julian (mijn zoon) kwam bij mij in 2010. Even een grote dank aan zijn komst en een belangrijke vriend die ik in 2013 ontmoet heb. Zij hebben me echt op mijn pad gehouden en mij er telkens aan herinnert wie ik ben. Mijn leven werd een stuk aangenamer met hen erbij. Het verwerken en herinneren van mijn baby BDE is begonnen nadat ik een zielenmaatje trof voor wie ik veel liefde voelde (2015). Dus ook dank aan deze persoon in mijn leven. En de ‘Ik blijf’.. is nog vaak in moeilijke periodes goed van pas gekomen. Dat was toen zo’n diepe keuze en volle ja aan het leven en een weten dat er altijd over me gewaakt wordt. 

Waar ik ervaring (van mijzelf) en feeling mee heb zijn de volgende thema’s:

 • Baby-BDE en de gevolgen daarvan op je verdere leven
 • Seksueel misbruik op jonge leeftijd (en de gevolgen daarvan later in relaties) 
 • Parentificatie
 • Psychische en emotionele verwaarlozing (KOPP/KOV-kinderen)
 • HSP (High sensitive person: helderhorend, helderziend, helderwetend, gevoelig voor prikkels en veel prikkels waarnemen en verwerken)
 • Hoogbegaafdheid, bij volwassenen en kinderen, ook onderpresteren
 • Burn out
 • Alleenstaand moederschap
 • PTSS, posttraumatische stress stoornis
 • Vroegkinderlijk trauma
 • EHS, elektrohypersensitiviteit
 • partner zijn van iemand met autisme
 • kinderen met ASS
 • Nieuwetijdskinderen die diepgang zoeken en vastlopen in de reguliere hulpverlening
 • miskraam meemaken en verwerken 
 • traumabonding in relaties
 • vage lichamelijke pijntjes/ongemakken waar geen medische oorzaak voor te vinden is

Kortom mijn grootste passie ligt bij complexe PTSS en trauma’s ontstaan in de vroege jeugd. Om daar op een natuurlijke en rustige manier verlichting in te brengen. 

Ik werk met bewuste mensen die gezond leven, zelfstandig wonen en ofwel werk hebben of vrijwilligerswerk of de zorg voor een kind dragen. 
En geen medicatie gebruiken voor psychische problemen. 

Die doelgroep help ik met complexe ptss vraagstukken. Waarbij we langer dan 1 keer in de diepte kijken en daar werken. Mogelijk ook met traumacoaching. 

Voor een meer eenmalige vraag sta ik open voor een breder publiek. Ook als je opgenomen bent/verslaafd bent/medicatie gebruikt. Ik kies ervoor om niet langdurig met je te werken, omdat ik geen expertise heb op het vlak van verslaving of medicatie. 

 

Je kan bij mij voor familieopstellingen met elk soort vraag terecht. Voor alle leeftijden 0-100.

Dat kan gaan over: werk-relaties-wonen-kinderen-gedrag-jeugdtrauma’s-innerlijk kind stukken-keuzes-fysieke klachten-overleden dierbaren en zingeving. 

Andere interesses van mij voor als je nog iets meer van me wil weten: 

Ik dans graag. Ik spreek graag met vrienden af voor een gezellig praatje, theetje of een bordspel. Ik houd van mijn kind voorlezen, met hem koken, een filmpje kijken of buiten iets actiefs doen. Heel soms speel ik een beetje harp of doe ik iets creatiefs. Schrijven vind ik verder erg leuk. En ik wandel heel graag met Lucky in het bos. Wildplukken kan ik nog benoemen als hobby en beetje kruiden drogen en verwerken. En af en toe een workshop volgen in zelfontwikkeling of naar een fijne sister circle gaan. 

Het huishouden doen is mijn aardse houvast. Ik geniet van strijken, stofzuigen, bedden verschonen etc. En heb dat lang ook voor anderen gedaan.

Mijn grootste passie is een Ecowijk mee realiseren in Nederland. Ik ben lid van een Coöperatie die zich daarmee bezighoud en zet me daar actief voor in. Ooit hoop ik in een fijn, natuurlijk, duurzaam en stralingsarm huis te wonen in een groene omgeving, waar ik gezond oud mag worden. En met veel bewuste buren mag leven en genieten. En zo de wereld een stukje mooier achter mag laten. Ook het oprichten van nieuw onderwijs staat nog op mijn to do list en waar ik kon heb ik al mijn geluid laten horen en anderen ondersteund/geïnspireerd ervoor te gaan. Ik heb iets met nieuwe ideeën en nieuwe projecten en kies daar vaak een rol in om dat mee gerealiseerd te krijgen. Waar ik bij aan ben gehaakt, is allemaal uitgekomen. Want ik voel ook of de initiatiefnemer alles in huis heeft om dat voor elkaar te krijgen en ondersteun daar waar nodig om de laatste stappen ervoor ook te nemen. Dit is eigenlijk het aller aller leukste wat er is. Ik ben dan helemaal op mijn plek. Ik ken daarin helaas nog geen betaalde functie. Dus ik doe dat voornamelijk voor mijn eigen omgeving en bij projecten waar ik zelf ook iets aan heb of voor de mensen die veel voor mij betekenen. Dus mocht je bezig zijn met een super fantastisch duurzaam ecologisch sociaal initiatief en daar energetisch hulp bij willen om blokkades op te ruimen of het naar een nog hoger plan te tillen, mag je me altijd vragen.

Terug naar familieopstellingen: 

In mijn familieopstellingen werk wordt ik gedreven door de volgende generatie om hen een lichtere toekomst te kunnen geven, vrijer van de ballast van hun ouders en voorouders, zodat ze eerder en bewuster hun kracht in kunnen zetten voor dat waar ze voor komen. En zich dat herinneren. 

Kortom familieopstellingen vind ik zo’n mooi werk, omdat ik er mijn kwaliteiten in kan leggen. Ik kan channelen met overleden dierbaren, ik kan kletsen op zielsniveau met aanwezige energieën, ik kan mijn creativiteit inzetten in communicatie en ‘op-maat-aanpak’. Ik vind de structuur prettig en overzichtelijk. Het live contact hebben met elkaar is een meerwaarde en anderen bij mogen staan in hun kwetsbaarheid en kracht is heel erg gaaf. Ik ben enthousiast. Kijk verder op mijn site voor wat ik nu aanbied. 

Het is mijn passie om jou thuis te brengen bij jezelf. Ieder mens heeft zijn eigen unieke weg te gaan en soms is het heel fijn als er even iemand naast je staat en een licht schijnt op jouw pad, zodat je het weer weet, ziet en verder kan.