Effecten van familie opstellingen

geschreven 2 jan. 2024. Terugblikkend op afgelopen jaren heb ik allerlei effecten mogen waarnemen nav opstellingen. Zonder in details te treden heb ik mogen horen en zien wat opstellingen hebben teweeggebracht in het leven van mensen. Als je ergens een blokkade weghaalt dan stroomt het weer. Vergelijk het met een grote kei in de rivier. Als die opgeruimd wordt, kan het weer stromen. Daar waar mensen vast zaten op (woon)plekken, in huwelijken die niet werkten, op werkgebied, kwam er na een opstelling ruimte voor nieuwe mogelijkheden. De verstrikkingen, lotsverbindingen, vastgeroeste herhalende patronen werden onder ogen gekomen en er kwam bevrijding. In relaties kwam ruimte voor een nieuwe partner (die beter past), grenzen werden hersteld doordat patronen en onverwerkte emoties van voorouders werden gezien en gehoord, buitengesloten personen werden er weer bij betrokken (zo ook miskraamkindjes, abortussen en personen met naar gedrag) en wanneer mensen lasten teruggaven die niet bij hen hoorden, werden ze kilo’s lichter (energetisch of fysiek). Je werkt bij mij per keer aan 1 vraag, 1,5 uur en het effect is enorm. Daar kan geen tientallen jaren therapie tegenop. Ik denk vaak had ik dit maar op mijn 18e al ontdekt dan hadden mijn 18 jaar na mijn burn out er heel anders uitgezien dan crisis na crisis. En drama op drama. En veel moeheid en weinig energie. Mooi om dit nu te kunnen en mogen doen. Des te meer passie heb ik ervoor gekregen om anderen zo’n lange reis te besparen. Want je hebt hier maar 1 leven nu als deze persoon en het is zonde als je leven het niet ‘doet’ zoals jij het graag zou willen en je het idee hebt dat iets je vast houdt/het moeilijk maakt om verder te komen. Terug naar de effecten van opstellingen: Als je dus aan 1 vraagstuk werkt en een groot issue ‘opruimt’/’transformeert’, dan werkt dat door op meerdere levensgebieden: werk, relatie, wonen, gezin, kinderen, ook ooms/tantes/neefjes/nichtjes en de overleden opa’s oma’s en verder in de lijn. Stel je werkt aan de vraag: een partner toelaten, dan kan dat effect hebben op het verwerken van je scheiding, een opa die kritiek had op jouw scheiding, de jeugd van die opa, de band van hem met zijn vrouw en kinderen, de band van deze persoon met diens opa, de band van deze persoon met de eigen kinderen tot aan werk hebben/vinden wat beter bij iemand past, een woonplek mooier maken, meer inkomen kunnen genereren, zelfverzekerder zijn in het daten met nieuwe mensen, vrijer zijn in iets mogen wat bij je past etc. 1 opstelling van 1,5 uur door mij begeleid, waarbij ik alle betrokkenen voel, hoor, zie en met ze werk.. heeft een sneeuwbal effect.

Wat ik verder nog gemerkt heb: er kunnen mensen kiezen om te overlijden, als ze een lang ziekbed achter de rug hebben, na een opstelling van een betrokken familielid, er kunnen scheidingen plaatsvinden incl. het zoeken naar nieuwe woonruimte na een opstelling. Jongvolwassenen en mensen die nog in het ouderlijk huis wonen, kunnen de stap maken naar op zichzelf wonen, mensen kunnen grote stappen zetten in hun carrière en voor zichzelf beginnen. Banden met ouders kunnen relaxter worden als deze moeizaam waren, onverklaarbare dingen krijgen een plek, inzichten komen bovendrijven tijdens opstellingen, waardoor met een mildere blik gekeken kan worden naar bepaalde familierelaties of de eigen jeugd. Vaak ontstaat er veel meer rust en acceptatie na een opstelling. En zware heftige gebeurtenissen uit het verleden kunnen op een milde manier benaderd worden, zodat het draaglijk is om het te aanschouwen en verwerken. Daders worden gezien en misdrijven en lotsverbindingen met slachtoffers worden weer op de juiste plek gezet. Effecten van oorlog en andere vormen van geweld in de generaties voor ons worden geheeld en getransformeerd, zodat ze geen effect meer hebben op de nakomelingen (denk aan adhd, druk gedrag, woedeuitbarstingen, depressies, suicidaliteit, autisme, psychoses, extreme dissociatie en allerlei andere gedragsproblemen en psychisch leed, herhaaldelijk misbruik, incest etc). Oorzaken hiervan zijn vaak verstrikkingen met meergenerationeel onverwerkt trauma.

Dit mag voor mij het tijdperk van het voelen zijn, want wanneer we weer werkelijk voelen hoe we ons voelen en daarin mogen delen met onze medemensen, hoe minder trauma we doorgeven en saamhorigheid kan worden hersteld. Unieke individuen met grenzen die samenwerken op een gezonde aarde. Een nieuw fundament: veiligheid, vertrouwen en op aarde zijn. Zo kan onze ziel en diens missie doorstromen naar de aarde. En wordt de nieuwe samenleving zichtbaar. Het oude kan achtergelaten worden. We worden steeds vrijere wezens.

Ik blijf me verwonderen over de effecten van opstellingen. Je verandert het verhaal, het DNA! Dichterbij de kern kan je niet komen. En liefde en zuiverheid zijn daarin voor mij het sleutelwoord.